Закон і Бізнес


Товарна контрабанда знов стане злочином?


01.09.2016 15:34
6462

Контрабанду потрібно визнати кримінальним злочином і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман готовий ініціювати відповідні зміни до законодавства.


Відповідну заяву начебто зробив сам прем’єр під час засідання Уряду у середу, 31 серпня. Новина про це з’явилася на Урядовому порталі 31 серпня о 16:27, втім через певний час її текс зник з сайту. Втім, вона поки що доступна у кеші Гуглу.

"Ми маємо ініціювати з вами зміни до законодавства, щоб контрабанда стала кримінальним злочином. Бо контрабанда забирає у людей платежі у бюджет, зарплати, пенсії, у військових заробітні плати і все інше", - заявив зокрема В.Гройсман.

Він також нагадав, що нещодавно співробітники департаменту боротьби з митними правопорушеннями на Одеській митниці затримали 9 контейнерів з цигарками, орієнтовною вартістю більше 100 млн гривень. «Я думаю, що там усі по стелі ходили, щоб якимось чином залагодити цю історію. Але, як показує наша принципова позиція, ми безкомпромісні у цьому питанні - всі, хто займається контрабандою, будуть нести величезні збитки», - підкреслив Голова Уряду.

Цікаво, що декриміналізація товарної контрабанди відбулася у 2012 році з набранням чинності Законом N 4025-VI про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Цей закон мав на меті змінити «правила гри» на митниці, коли від кримінальних розслідувань по товарній контрабанді (яка була раніше злочином) Україна не отримувала ані копійки до бюджету. Згідно із Законом про гуманізацію, суд мав фактично один шлях - до державного бюджету зараховувати все, що конфісковано плюс 100% штрафу, як санкція за адміністративне правопорушення.

Станом на сьогодні злочином є контрабанда культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Кримінальну відповідальність за його вчинення передбачено ст. 201 КК.

Закон і Бізнес