Закон і Бізнес


У квартирі не працюють


№36 (1282) 01.09—09.09.2016
6756

Незабаром зареєструвати офіс у житловому приміщенні буде неможливо. Народні обранці пропонують заборонити розміщувати у квартирах та будинках підприємства, установи й організації без переведення приміщень у статус нежитлових.


У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо уточнення меж використання житла)» (№5035). У документі пропонується доповнити ч.1 ст.383 ЦК абз.2, відповідно до якого розміщення власником у житловому будинку/квартирі, що належить йому, підприємств, установ, організацій допускається тільки після переводу приміщення в статус нежитлового відповідно до вимог чинного законодавства.

Згідно зі згаданою статтею ЦК власник житлового будинку/квартири має право використовувати приміщення для свого проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб, але не має права використовувати його для промислового виробництва.

Втім, у пояснювальній записці до проекту відзначається, що існує практика, коли в житлових будинках/квартирах розміщують підприємства, установи, організації, які не використовуються для промислового виробництва у вузькому сенсі цього поняття.