Закон і Бізнес


Депутати мають намір зробити телебачення платним


22.08.2016 10:59
43825

Безкоштовно можна буде подивитися хіба що телеканал Верховної Ради України.


Як передає «ДС News» з посиланням на РБК-Україна, у Верховній Раді готують до другого читання законопроект, який переведе стосунки телеканалів і провайдерів в комерційну площину. Зокрема, після ухвалення законопроекту українські медіагрупи зможуть вимагати з провайдерів оплати свого продукту, що позначиться і на вартості послуг провайдерів для абонентів.

Ініціаторами нововведень виступили «1+1 Медіа» і StarLightMedia, які вважають справедливою плату в 2,5 гривні за кожного абонента в місяць.

Автором законопроекту №3504, що відкриває шлях до введення плати за трансляцію ряду телеканалів, є голава парламентського комітету свободи слова та інформполітики Вікторія Сюмар («Народний фронт»). У документі йдеться про скорочення переліку мовців універсальної програмної послуги (УПУ) - соціального пакету, обов'язкового для ретрансляції на території України. Згідно з текстом законопроекту, в УПУ залишаться тільки громадське (державне) мовлення, телеканал «Рада» і регіональні мовці. Ретрансляція інших каналів стане предметом комерційних домовленостей.

За прогнозами медійників, законопроект буде представлений до другого читання вже у вересні, і з великою часткою вірогідності - прийнятий.