Закон і Бізнес


НКЦПФР реформує офіційні друковані видання


19.08.2016 09:40
3681

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні, яке відбулось 18 серпня 2016 року, прийняла рішення реформувати з 2017 року офіційні друковані видання Комісії.


Як повідомили виданню «Закон і Бізнес» у НКЦПФР, до таких належать  газета «Цінні папери України», бюлетень «Бюлетень. Цінні папери України», журнал «Ринок цінних паперів України», бюлетень «Відомості Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Комісією розглянуто пропозиції трудових колективів редакцій всіх зазначених ЗМІ стосовно способу реформування, які полягали у перетворенні їх в офіційні друковані видання та у виході в майбутньому Комісії зі складу засновників цих ЗМІ.

 НКЦПФР не є центральним органом виконавчої влади чи державним органом зі спеціальним статусом, тому не може відповідно до нових норм Законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», виступати засновником чи співзасновником офіційних друкованих видань.

Комісія вийде зі складу засновників друкованих ЗМІ в порядку, встановленому Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», а саме пунктом 1 частини 1 статті 3 «вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції – у разі відсутності у майні редакції державного (комунального) майна».

 З метою вдосконалення процесу розкриття інформації на виконання обов‘язків, взятих Україною при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС та Угоди про вільну торгівлю, Комісія завершує розробку проекту закону, який комплексно та системно врегулює питання розкриття інформації на ринку цінних паперів, та яким в законодавство будуть імплементовані норми євродирективи Transparency Directive (Директива ЄС щодо гармонізації вимог до прозорості інформації про емітентів) та суміжних актів ЄС.

Законопроектом передбачено запровадження «єдиного вікна» розкриття інформації емітентами цінних паперів, що у свою чергу істотно зменшить витрати на розкриття за рахунок зміни каналів інформування. Дублювання таких каналів розкриття унеможливить підміну даних та підвищить рівень інформування інвесторів. Серед іншого Комісія має намір даним законопроектом скасувати обов‘язкову публікацію інформації в офіційних друкованих виданнях.

 Для виконання вимог чинного законодавства емітентами щодо обов‘язкової публікації інформації в офіційних друкованих виданнях, до набрання чинності вищезгаданими законодавчими ініціативами, Комісія відтерміновує реформування бюлетеня «Відомості Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» в межах другого етапу реформування друкованих ЗМІ.

Закон і Бізнес