Закон і Бізнес


Для мінімізації рейдерства потрібні зміни законодавства, – Мін’юст


16.08.2016 16:36
3137

Сьогодні, 16 серпня, у Міністерстві юстиції України відбулося засідання робочої групи щодо внесення змін до законодавства у сферах реєстрації бізнесу та нерухомості.


Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили у Міністерстві юстиції України.

Зокрема, у Міністерстві відзначили, що передання функції реєстрації органам місцевого самоврядування, нотаріусам та акредитованим суб’єктам допомогло знищити передумови для хабарництва та покращити якість надання адміністративних послуг.

«Наразі завдяки цій реформі місцеві бюджети наповнилися сумою в понад 70 мільйонів гривень, кількість реєстраторів збільшилася з 2 тисяч до 10 тисяч. Новостворений інститут Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації активно протидіє незаконним захопленням приватної власності та доводить свою ефективність», – зауважив заступник міністра юстиції Павло Мороз.

Але для того щоб звести проблему рейдерства до мінімально можливого показника, в Мін’юсті вважають за необхідне впровадити ряд змін до законодавства.

На засіданні робочої групи дискусію викликало питання щодо звуження принципу екстериторіальності та позбавлення нотаріусів свідоцтва за неправомірні реєстраційні дії. В цілому підтримано ініціативи Міністерства юстиції стосовно нотаріального посвідчення документів щодо переходу корпоративних прав; можливості отримання свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомості  на бланку (дані про видачу такого свідоцтва мають бути внесені до Реєстру); посилення кримінальної відповідальності за рейдерство (заявника та реєстратора) тощо.

«Ми вивчили суспільну думку та, базуючись на побажаннях наших громадян, підготували ключові зміни до законодавства», – підсумував Павло Мороз.

Закон і Бізнес