Закон і Бізнес


Прозорі мережі

В ОАЕ заборонили використання VPN і проксі


№34-35 (1280-1281) 13.08—31.08.2016
18649

В ОАЭ використання VPN і проксі тепер карається тюремним строком і штрафами. Влада вважає, що ці системи допомагають приховати факт скоєння злочину або замести сліди.


Президент Об'єднаних Арабських Еміратів Халіфа ібн Зайд аль Нахайян підписав нові поправки до законодавства, що допомагають боротися з кіберзлочинами. Тепер на території ОАЕ, наприклад в Абу-Дабі чи Дубаї, краще втриматися від використання VPN і проксі: відтепер вони заборонені в країні.

Це правило також стосується й туристів, а за порушення закону передбачене покарання у вигляді ув’язнення, а також штраф у розмірі від 136 тис. до $545 тис.

По суті, ці нововведення означають, що користувачам заборонено послуговуватися системами, які допомагають приховати факт скоєння злочину або замести сліди. Хоча VPN і проксі можуть застосовуватися з цілком легальною метою, з погляду законів ОАЕ, будь-хто, хто приховує свою мережеву активність за допомогою зашифрованого трафіку, підозрілий і порушує закон.

В ОАЕ вже давно перебувають під забороною VoIP-сервіси WhatsApp, Viber, Facebook Messenger і SnapChat. Також раніше на території еміратів був заблокований Skype, хоча заборону зняли у квітні поточного року, після того як Microsoft та інші лідери галузі поскаржилися, що подібні обмеження не роблять країну привабливішою в очах іноземних компаній, і заважають працювати.

Також головні провайдери ОАЕ давно блокують ізраїльські домени, порносайти і грунтовно фільтрують Інтернет.