Закон і Бізнес


На добру згадку

ВГСУ уможливив подання електронних документів і водночас ознайомлення з матеріалами справи


№33 (1279) 06.08—12.08.2016
КАТЕРИНА БУТОВЧЕНКО
3985

Вищий господарський суд запровадить електронний сервіс, який дозволить учасникам процесу подавати клопотання, пояснення та доповнення в уже відкритому касаційному провадженні. Тепер учасники процесу достеменно знатимуть, чи отримав суддя той чи інший процесуальний документ від канцелярії. Для цього потрібно лише клікнути на банер з логотипом IGov на офіційному сайті суду.


Споживачам судових послуг

Презентація нового сервісу відбулася в режимі відеоконференції «ВГС — Дніпропетровський апеляційний господарський суд», під час якої з’ясувалося, що у дніпропетровській установі готові підтримати «вищу» ініціативу. Крім того, тамтешні органи виконавчої влади аналогічний сервіс уже опротестували.

Сервіс був розроблений ВГС спільно з громадською організацією «Айгов» за методичної підтримки та сприяння Дніпропетровської обласної державної адміністрації. І якщо в Дніпропетровській області, за словами активістів, наявна політична воля, яка сприяє запровадженню передових технологій з надання державних послуг, то ВГС у своєму бажанні прогресу ризикує випередити столичний регіон. Так, з одного боку, громадські активісти підкреслюють, що Київ рухається назустріч споживачам держпослуг в авангарді електронного документообігу, а з другого — визнають, що не сподівалися зустріти ініціативу з боку місцевої Феміди й отримати конкретні технічні завдання щодо того, як повинна працювати система.

В «Айгов» розуміють: зазвичай технології перебувають на межі законодавчих змін. Тому, коли та чи інша послуга запускається в електронній формі, активісти очікують, що чиновники піддаватимуть сумніву те, що «не передбачено законодавством». Здавалося б, із правниками має бути ще складніше. Однак досвід співпраці з ВГС у ГО, навпаки, оцінили як «серйозний прорив» для своєї ініціативи.

Фальсифікації — до мінімуму

Презентована розробка — це перша послуга, яку запущено не у виконавчій, а в судовій владі. Однак у ВГС не бояться можливого фіаско. У найгіршому випадку користувачі просто повернуться до паперової форми взаємодії із судом, кажуть в установі.

Прикметно, що електронний сервіс корисний саме тим, що дозволяє в останню мить уникнути пропуску процесуальних строків, подавати документи і водночас знайомитися з матеріалами справи. У ВГС обіцяють, що документ уважатиметься поданим із часу його завантаження за допомогою сервісу, незалежно від того, як швидко після цього канцелярія прийме його в роботу.

Після опрацювання документа користувачу послуги на пошту прийде відповідне повідомлення із вкладеним до нього супровідним листом суду, що міститиме, зокрема, інформацію про дату, час реєстрації та реєстраційний номер. Також користувачеві буде направлене СМС-повідомлення про ухвалене рішення.

Для цього насамперед потрібно увійти до системи за допомогою персонального сертифіката електронного цифрового підпису, завантажити його та ввести пароль. Після цього у формі, що з’явиться в результаті успішної верифікації, крім іншого, потрібно обов’язково вказати свої контакти та номер справи й додати відповідний документ із заздалегідь накладеним на нього ЕЦП.

Таким чином, користувач послуги двічі підписується під своєю дією. І, хоча така подвійна верифікація зумовлена технічними чинниками, на думку «господарників», фальсифікації зведуться до мінімуму, що полегшить суддям роботу і зменшить витрати на почеркознавчі експертизи.

Якщо подумати, ВГС має справу із суб’єктами господарювання, які вже користуються ЕЦП у своїй діяльності, тож саме йому найзручніше починати революцію в системі процесуального документообігу. Таким чином, у ВГС сподіваються не тільки залишити добру згадку про себе після ліквідації відповідно до вимог реформи, а й передати своє надбання прийдешній касаційній інстанції.

«Ми все одно спадщину комусь передаватимемо, тож наші зусилля не будуть марними, — підкреслив голова ВГС Богдан Львов у коментарі «ЗіБ». — Новий Верховний Суд одержить наші напрацювання. Як він їх використає, побачимо, але, якщо споживачі судових послуг сприймуть їх позитивно, вони не дозволять, щоб такі результати зникли, і згадають про ВГС, в якого відповідні напрацювання були».

Таким чином, «добрі справи залишаться і будуть передані за описом чи за актом до нового Верховного Суду, в якому відбуватиметься касаційний розгляд господарських справ». Причому, сподіваються у ВГС, у тому самому приміщенні.