Закон і Бізнес


Юрисдикция «девяти пунктиров»


№33 (1279) 06.08—12.08.2016
2927

Китайська влада пригрозила тюрмою рибалкам, які вестимуть промисел у спірних водах. Таке попередження обнародував Верховний народний суд КНР.


У ньому, зокрема, мовиться, що рибалки, котрі ведуть нелегальний промисел у виключній економічній зоні Китаю, порушують закон. Якщо вони відмовляться покинути китайські води або увійдуть у них повторно після видворення, цей проступок буде розцінений як злочин, і їх можуть піддати ув’язненню на строк до одного року. «Народний суд і далі активно здійснюватиме юрисдикцію над територіальними водами Китаю і стоятиме на варті суверенітету країни та її інтересів», — ідеться в документі.

Хоча в тексті прямо не згадується Південно-Китайське море, агентство Reuters указує, що рішення суду, безумовно, спрямоване на встановлення суверенітету Китаю над спірними водами цієї акваторії. Тим самим Пекін проігнорував рішення Міжнародного суду в Гаазі, винесене 12 липня, про те, що Китай не має «історичного права» на острови в Південно-Китайському морі й фактично порушує права Філіппін.

Нагадаємо, що в січні 2013 року Маніла подала до Міжнародного суду позов з проханням визнати недійсною так звану лінію дев’яти пунктирів, засновану на «історичних правах» Китаю. Пекін відмовився брати участь у розгляді, назвавши односторонній позов незаконним і наполягаючи на тому, що в суду немає юрисдикції розглядати територіальні спори.

У свою чергу, влада Китаю пояснила, що «за жодних обставин не погодиться на вирішення територіальних спорів і делімітацію морських кордонів третіми сторонами», а «збройні сили КНР захищатимуть національний суверенітет і морські права та інтереси країни».