Закон і Бізнес


Дорога звичка

За паління в заборонених місцях штрафуватимуть без попередження


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
16063

Із Кодексу про адміністративні правопорушення пропонують прибрати норму, відповідно до якої особа, що курить у заборонених для цього місцях, може відбутися попередженням. Відповідно до парламентської ініціативи за такі дії передбачатиметься штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.).


Такі пропозиції містяться у проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму)» (№4030а).

Ініціативою передбачено встановлення єдиного і безальтернативного розміру штрафу за куріння в заборонених місцях. Нині ж такі дії можуть тягнути за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 (51 грн.) до 10 (170 грн.) н.м.д.г.

«У більшості розвинених країн світу такий штраф становить значну частину середньомісячної заробітної плати, і тому цієї заборони дотримується більшість курців», — пояснюють необхідність унесення змін ініціатори проекту. На їхню думку, суворіші санкції мають «покращити виконання законодавства».

Також пропонується розширити перелік місць, в яких варто заборонити паління, додавши до них таксі, вокзали, гуртожитки і готелі, а також підприємства всіх форм власності. Наразі ж підприємства, готелі та вокзали повинні мати спеціальні місця для куріння, але цю норму пропонується виключити.