Закон і Бізнес


«Єдине вікно» на митниці готове до відкриття, – Мінфін


28.07.2016 16:05
2011

Міністерство фінансів України нарешті затвердило усі нормативні формальності для запуску системи «Єдине вікно» на митниці.


Про це «Закон і Бізнес» повідомили у Міністерстві фінансів. Застосування програми «Єдине вікно» значно спростить та прискорить проходження митниці, що у свою чергу полегшить ведення бізнесу.

Відтепер у контролюючих органів буде лише 4 години на прийняття рішення щодо здійснення відповідного виду контролю. Якщо немає рішення впродовж 4 годин, застосовується принцип «мовчазної згоди». Тобто система автоматично вважає, що відповідний контроль пройдений.

Останньою формальністю було затвердження Мінфіном переліку документів, які треба подати контролюючому органу для завершення відповідного виду державного контролю, перелік із 192 місць митного оформлення товарів, в яких буде застосовуватись система «Єдиного вікна», а також 47 пунктів пропуску з автоматизованим контролем за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів. Завершення даних процедур дозволить запустити систему за графіком, тобто вже з 1 серпня.

Система «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватись інформацією про вантаж, який проходить через кордон України та про результати його державного контролю.  Рішення про запровадження «Єдиного вікна» було прийняте 25 травня 2016 р (постанова Кабінету Міністрів України № 364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю»).

Закон і Бізнес