Закон і Бізнес


НКЦПФР хоче переглянути процедуру стягнення штрафів


27.07.2016 14:39
2884

В Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку пропонують віднести її постанови про накладення санкцій до виконавчих документів, які підлягають примусовому виконанню Державною виконавчою службою. Це повинно підвищити дисциплінованість і відповідальність учасників ринку.


В той же час, пояснили "ЗіБ" у НКЦПФР, такий варіант жодним чином не позбавить порушників можливості оскарження санкції в судовому порядку.

Відповідна пропозиція була озвучена Комісією з огляду на результати її роботи. Так, НКЦПФР протягом І півріччя 2016 р. за результатами розгляду справ про правопорушення на фондовому ринку застосувала до учасників ринку 1211 фінансових санкцій на загальну суму 21,21 млн грн. За цей період юридичні та фізичні особи сплатили до державного бюджету лише 4,39% (932 тис. грн) від загального обсягу накладених штрафів.

Лише незначна частка фінансових санкцій регулятора оскаржувалася в суді. Більшість компаній, до яких вони були застосовані, не використовували механізм судового оскарження. В 95% проваджень, в яких оскаржувалося стягнення фінансових санкцій, суди прийняли рішення на користь Комісії і визнали застосування санкцій правомірним.

Тож очевидно, відзначають в НКЦПФР, що процедура стягнення штрафів, накладених за правопорушення на фондовому ринку, потребує удосконалення. Наразі Комісія працює над вирішенням цього питання.