Закон і Бізнес


Як розрахуватися з учасником, що залишає товариство? - ВГС


26.07.2016 14:36
3105

Пленум Вищого господарського суду України вирішив виключити деякі положення із своєї постанови щодо практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних відносин. Мова йде про спори щодо розрахунків з учасником, який вийшов з товариства.


Зокрема, наразі постановою пленуму ВГСУ від 25.02.2016 №4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" передбачено, що під час вирішення спорів щодо розрахунків з учасником, який вийшов (виключений) з товариства, господарським судам слід враховувати, що вартість частини майна товариства, що належить до виплати такому учаснику, повинна визначатися виходячи з вартості усього майна, що належить товариству, в тому числі основних засобів, нематеріальних активів, оборотних активів, майна невиробничого призначення з урахуванням майнових зобов'язань товариства.

Майно та зобов'язання підприємства обліковуються на його балансі, де відображається вартість активів підприємства та джерела їх формування. Тому вартість частини майна товариства, пропорційної частці в статутному капіталі, що підлягає виплаті учаснику, за загальним правилом, визначається на підставі балансу товариства, складеного на дату виходу (виключення). Розрахунок належної учаснику частини прибутку також здійснюється на дату виходу (виключення) з товариства.

Саме вказане вище положення щодо облікування майна та подальшого визначення вартості майне, яе підлягає виплаті учаснику, у ВГСУ вирішили виключити. Так, постановою пленуму ВГСУ віл 14 липня 2016 р. №7 виключається абз.2 пп.4.19 п.4 вже згаданої постанови від 25.02.2016 №4.

Закон і Бізнес