Закон і Бізнес


Трудовий скандал

В обхід парламенту прийняли непопулярний кодекс, який розширює права працедавців


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
11249

У Франції остаточно затвердили новий трудовий кодекс, через який раніше виникали страйки, протести і навіть сутички з поліцією. Через відмову більшості депутатів підтримати законопроект прем’єр-міністр Мануель Вальс застосував спеціальні повноваження, що дозволяють провести його без голосування.


Як повідомляє Euronews, влада Франції скористалася п.3 ст.49 конституції, згідно з яким уряд має право провести закон без голосування в парламенті — Національній асамблеї. Рішення не проходить тільки в тому випадку, якщо депутати відправлять кабінет у відставку. Проте ця можливість існує тільки в теорії: за всю історію існування ст.49-3 закон застосовували 38 разів, і жодного разу це не привело до відставки уряду.

Згідно з положеннями нового кодексу суттєво розширюються права працедавців при звільненні співробітників, збільшується кількість робочих годин у тиждень (з 35 до 40), знижуються виплати за наднормову роботу, вводиться межа компенсацій при скороченні й послаблюється вплив профспілок. Противники кодексу стверджують, що він суперечить ідеології Соціалістичної партії, до якої входить президент Франсуа Олланд і прем’єр М.Вальс, і позбавляє трудящих частини прав.

Проект кодексу розглядався в парламенті вже двічі, і обидва рази більшість депутатів голосували проти. З 9 березня у Франції проходили майже безперервні страйки, в яких брали участь робітники майже всіх галузей промисловості. З початком літа вони пішли на спад через сезон відпусток, але профспілки обіцяють, що масові акції протесту відновляться у вересні.