Закон і Бізнес


Дрібниці — не для запису

При розслідуванні нетяжких злочинів не можна зберігати розмови й листи


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
3809

Вищий суд ЄС постановив, що збереження даних про телефонні дзвінки й електронне листування є законним тільки в разі розслідування тяжких злочинів.


Як повідомляє The Guardian, рішення Європейського суду справедливості ухвалене під часу розгляду позовної заяви двох британських високопоставлених парламентарів — консерватора Девіда Девіса і заступника голови лейбористської партії Тома Вотсона. Вони оскаржували законність перехоплення правоохоронними органами країни даних про дзвінки та он-лайн-повідомлень.

«Тільки боротьба із серйозними злочинами є об’єктивним приводом виправдати загальне зобов’язання зберігати дані, тоді як розслідування звичайних злочинів ... не дає такого права», — йдеться в заяві генерального адвоката Євросуду.

Британські депутати вважають незаконними положення прийнятого в 2014 році закону про повноваження слідства й успішно оскаржували їх у британських судах. Уряд Великої Британії оспорив рішення національних судів у органі ЄС, проте після референдуму щодо виходу країни з ЄС рішення Європейського суду не мають юридичної сили для внутрішнього законодавства. Один з авторів позовної заяви, Д.Девіс, під час розгляду зайняв посаду міністра закордонних справ Великої Британії в новому кабінеті Терези Мей.