Закон і Бізнес


Правила виписування рецептів на ліки хочуть змінити


25.07.2016 10:38
2781

Лікарі, виписуючи рецепти, що відпускаються на пільгових умовах чи безоплатно, повинні вказувати міжнародну непатентовану назву. Адже препарати, які містять однакову кількість діючої речовини з єдиною міжнародною непатентованою назвою в однаковій лікарській формі, фактично є взаємозамінними у медичній практиці.


Такі рекомендації Антимонопольний комітет України надав Міністерству охорони здоров'я. Зокрема, як пояснили "ЗіБ" у АМКУ, надані рекомендації стосуються внесення змін до Правил виписування рецептів на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Згідно із цими Правилами, пояснюють в АМКУ, лікарі мають право виписувати рецепти, що відпускаються на пільгових умовах чи безоплатно, із зазначенням торговельної назви лікарського засобу (тобто бренду), а не за міжнародною непатентованою назвою.

Натомість в АМКУ вважають, що такі рецепти слід виписувати за міжнародною непатентованою назвою. Очікується, що виконання цих рекомендацій унеможливить ситуацію надання переваг одним виробникам перед іншими і надасть можливість пацієнтам отримувати взаємозамінні лікарські засоби. 

Про результати розгляду цих рекомендацій МОЗ зобов’язаний повідомити Антимонопольний комітет у тридцятиденний строк з дня їх отримання.