Закон і Бізнес


Дозвільна перебудова


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
15375

Будівлі не поділятимуть на категорії складності, залишаться тільки класи наслідків (відповідальності). Також передбачено вдосконалити процедуру оформлення будівництва та введення об’єкта в експлуатацію.


Парламент прийняв у першому читанні проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» (№4733-1). У документі пропонується скасувати категорії складності об’єктів будівництва, залишивши класи (нині законодавство поділяє об’єкти будівництва на 3 класи наслідків та на 5 категорій складності, відповідно, передбачений різний порядок оформлення дозвільної документації).

Крім того, передбачено заміну процедури реєстрації декларації на здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів із середнім та значним класом наслідків на підставі дозволу на виконання будівельних робіт та сертифіката, а об’єктів із незначними класами наслідків — на підставі повідомлення.

Автори проекту зазначають, що поняття «категорія складності» припускає надмірне державне регулювання, що призводить до зловживань з боку недобросовісних забудовників. Зокрема, об’єкти І та ІІ категорій належать до одного класу наслідків. А для об’єктів ІІІ категорії такі ж вимоги, як і до IV. І недобросовісні забудовники з метою отримання права на виконання будівельних робіт за декларативним принципом занижують категорію з IV до ІІІ.

В пояснювальній записці до проекту йдеться про те, що принцип будівництва та введення в експлуатацію об’єктів ІІІ категорії, які становлять близько 20% всієї нерухомості і включають у себе переважну частину житлово-громадської забудови, майже вивів ці об’єкти з-під державного контролю.