Закон і Бізнес


Возіть потроху


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
4749

Порядок габаритно-вагового контролю за вантажівками може змінтися, а штрафи для водіїв та перевізників за ігнорування встановлених норм - збільшитися. Адже такі порушення мають високий ступінь суспільної небезпеки.


Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів і відповідальності за порушення правил дорожнього руху» (№4661).

Пропонується вдосконалити перелік підстав для зупинення транспортних засобів з метою здійснення габаритно-вагового контролю, визначити механізм відповідного контролю вантажівок та їх фіксації шляхом низькошвидкісного і високошвидкісного зважування й вимірювання без зупинення автомобіля. Також установлюється адміністративна відповідальність водіїв та суб’єктів господарювання за порушення правил перевезення великогабаритних і великовагових вантажів.

Крім того, пропонується виділити із чинної ст.132-1 Кодексу про адміністративні правопорушення нову ст.132-2 щодо порушень правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Автори проекту пояснюють суттєве збільшення розміру штрафів необхідністю запобігання правопорушенням, пов’язаним з безконтрольним рухом великовагових та/або великогабаритних транспортних засобів. Крім того, порушення правил перевезення небезпечних вантажів і правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів мають високий ступінь суспільної небезпеки.