Закон і Бізнес


Радійте малому


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
3372

Мінфін розробив чергову «податкову реформу». Йдеться нібито про вдосконалення процедури адміністрування податків, забезпечення своєчасного повернення податку на додану вартість тощо. Втім, схоже, що замість: ліквідації податкової міліції, зниження фіскального тиску, боротьби з офшорами тощо знову йтиметься про «косметичний ремонт».


Мінфін підготував законопроект щодо вдосконалення податкової системи, який має бути передано до Кабміну найближчими днями. За словами авторів, його головна мета — спростити адміністрування, зменшити маніпуляції в Державній фіскальній службі та, відповідно, тиск на бізнес.

Зокрема, планується оптимізувати структуру та функції ДФС, що, на думку розробників, повинно сприяти зменшенню позапланових перевірок. Запровадження повноцінного електронного кабінету платника має скоротити вплив людського фактору й зменшити корупцію. Йдеться також про перехід до однорівневої системи апеляційних оскаржень рішень ДФС, передання права на письмові податкові консультації від ДФС до Мінфіну тощо.

Крім того, передбачається запровадження єдиного публічного реєстру заяв на відшкодування ПДВ, що сприятиме його своєчасному поверненню, та вдосконалення системи електронного адміністрування, що зробить процес більш прозорим та зручним. Також плануються незначні зміни щодо податку на доходи фізосіб.

Найближчим часом документ буде направлений до парламенту. А в міжсесійний період його обговорять у зацікавлених колах. Утім, не виключено, що його норми виявляться лише «косметичними змінами». Нагадаємо: створена Президентом робоча група розробила пакет проектів, зокрема, щодо деофшоризації, «нульового декларування» тощо. Народні обранці ініціюють ліквідацію податкової міліції, зменшення навантаження на фонд оплати праці та інше. 

Закон і Бізнес