Закон і Бізнес


Депутати хочуть позбавити підприємців печаток


19.07.2016 13:50
2033

Із законодавства пропонують виключити вимоги про обов’язкове використання печаток суб’єктів господарювання, незалежно від їх наявності, зокрема і у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. В профільному комітеті вважають, що проект слід прийняти за основу.


З такою пропозицією щодо законопроекту №4194 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями» виступили в комітеті ВР з питань промислової політики та підприємництва.

Представники цього комітету і зареєстрували проект постанови про прийняття за основу законопроекту №4194. Висновок комітету наразі відсутній на сайті ВР, однак доступними є зауваження Головного науково-експертного управління ВР. В ГНЕУ, зокрема, вважають, що проект слід повернути на допрацювання.

Для прикладу, в ГНЕУ зауважують, що, скасовуючи обов‘язковість застосування печаток, проект не запроваджує замість них інших способів підтвердження достовірності документів та/чи повноважень відповідної особи.

Тож ГНЕУ, не заперечуючи можливості скорочення сфери обов‘язкового застосування печаток при укладенні правочинів, вважає, що це має супроводжуватися встановленням на законодавчому рівні додаткових гарантій щодо забезпечення захисту прав учасників відповідних відносин. Зокрема, вимога про обов‘язкове скріплення печаткою має стосуватися письмових правочинів з нерухомістю, в тому числі земельними ділянками, акціями, векселями, об‘єктами права інтелектуальної власності, кредитних договорів тощо.  

Також в ГНЕУ сумніваються у необхідності запровадження адміністративної відповідальності за вимагання посадовою особою органу держвлади або органу місцевого самоврядування проставити відбиток печатки суб’єкта господарювання на документах, які їм подаються, або відмова приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки.

Нагадуємо, законопроектом передбачається, що суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки.

Незалежно від того, чи використовує суб’єкт господарювання печатку у своїй діяльності, відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документу, який подається від імені суб’єкта господарювання органу державної влади або органу місцевого самоврядування.

Органам державної влади та місцевого самоврядування забороняється вимагати наявності відбитку печатки суб’єкта господарювання на документах, які їм подаються, або не приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки, якщо інше не встановлено законом.

Відсутність відбитку печатки на документі (угоді, правочині) не може бути підставою для визнання його недійсним (неукладеним, невчиненим).

Якщо законом прямо не встановлено інше, копія документа, який на виконання вимог законодавства подається суб’єктом господарювання органу державної влади або місцевого самоврядування, вважається засвідченою у встановленому порядку, якщо на такій копії проставлено підпис уповноваженої особи такого суб’єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи – підприємця. Орган державної влади або місцевого самоврядування не вправі вимагати нотаріального засвідчення вірності копії документа у випадку, якщо така вимога не встановлена законом.

Також документом пропонується встановити адміністративну відповідальність за вимагання державним органом або органом місцевого самоврядування наявності відбитку печатки на офіційному документі.

Так, вимагання посадовою особою органу державної влади або органу місцевого самоврядування проставити відбиток печатки суб’єкта господарювання на  документах, які їм подаються, або відмова приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон і Бізнес