Закон і Бізнес


Родинний захист


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
9697

Особі, яка вчинила домашнє насильство, суд зможе заборонити наближатись до постраждалих членів сім’ї. Строк таких обмежень становитиме від 1 місяця, а за необхідності подовжуватиметься до року.


Відповідні зміни передбачені законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» (№4952), який подали більше 40 народних депутатів із різних парламентських фракцій.

Проект передбачає доповнення Кримінального кодексу новою ст.96-2-1 «обмежувальні заходи щодо особи, яка вчинила домашнє насильство», яка визначатиме, що поряд з призначенням покарання або звільненням від кримінальної відповідальності суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів. Зокрема: заборону перебування у місці спільного проживання з постраждалою особою, або наближення до неї, обмеження спілкування з дитиною. При цьому особу, яка вчинила насильство можуть направити проходження спеціальної програми для кривдників. Такі заходи застосовуватимуться на строк від 1 до 3 місяців, а за потреби — до року.

Також новації мають додати до КК ст.126-1 «домашнє насильство». Вона встановлюватиме відповідальність за «умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього чи колишнього подружжя або особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких до них відносинах, що призводить до фізичних або психічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи». Передбачається, що такі дії каратимуться обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років.