Закон і Бізнес


До ваших послуг

Контроль за поверненням валютної виручки при експорті суттєво скоротять


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
10175

Стимулювати легалізацію експорту послуг збираються через усунення адміністративних бар’єрів. Зокрема, шляхом скасування валютного контролю під час таких операцій та укладання експортних договорів у електронній формі.


У першому читанні прийнято проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг)» (4496). У ньому, зокрема, передбачено скасувати контроль за поверненням валютної виручки при експорті робіт (послуг), прав інтелектуальної власності. Тобто такий контроль здійснюватиметься лише за експортом продукції.

Також пропонується дозволити експортерам укладати зовнішньоекономічні договори не тільки в письмовій, а й в електронній формі, а також шляхом прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями чи шляхом виставлення рахунку (інвойсу). Останній визнається первинним документом, що має спростити процедуру ведення бухгалтерського та фінансового обліку. При цьому потрібний лише підпис експортера, а погодженням з обсягом та якістю послуг, що надаються, буде визнаватися факт оплати нерезидентом виставленого рахунку.