Закон і Бізнес


Пішли на зниження


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
4559

Господарські суди зафіксували зменшення надходження справ. Пояснюється це як економічною ситуацією в країні, так і підвищенням судового збору. При цьому в минулому році тенденції були протилежні.


За інформацією, озвученою на засіданні пленуму Вищого господарського суду 14 липня, кількість звернень, які впродовж І півріччя надійшли до господарських судів першої інстанції, становила 96 тис. А це майже на 15% менше, ніж торік. При цьому зниження навантаження було зафіксоване у всіх областях.

Водночас, за підсумками минулого року, в господарській спеціалізації спостерігалося зростання чисельності звернень. Так, у 2015-му їх надійшло на 1,3% більше, ніж роком раніше. А в І півріччі 2015 р. ці тенденції були ще відчутніші — плюс 2%.

Як пояснюють у керівництві ВГС, до зменшення кількості звернень призвели 2 фактори: важка економічна ситуація в країні та підвищення розміру судового збору. Зважаючи ж на те, що рік тому економіка держави почувалася не краще, ніж зараз, ключову роль, напевне, все ж відіграло подорожчання розгляду справ.

Якщо ж говорити про тематику скарг, то найбільше суди розглядали справи, пов’язані з укладанням, зміною, невиконанням та розірванням господарських договорів. На другому місці — справи щодо банкрутства, а потім — щодо земельних відносин. Єдина тематика, стосовно якої зафіксоване зростання, — корпоративні відносини.

Радувати представників спеціалізації може те, що близько 80% рішень судів першої інстанції набирають чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги. Цей показник традиційно залишається досить високим і, як наголошують у ВГС, свідчить про довіру до судової системи. Адже якщо сторони не мають заперечень, значить, погоджуються із вердиктом. Хоча вагоме значення може мати й необхідність знову сплачувати збір.

А ось із рішень судів апеляційної інстанції оскаржується близько половини. При цьому майже 10% змінюються або скасовуються. Зважаючи на ці показники, у ВГС визнають необхідність активніше працювати над підвищенням якості розгляду в другій інстанції.

Детальніше про засідання пленуму читайте в наступному числі «ЗіБ».