Закон і Бізнес


Штраф без «вилки»


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
211078

Верховна Рада потроїла розмір штрафів для осіб, які керують автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. При цьому закон також дозволяє зменшити корупційні ризики, через які любителі хмільної їзди могли залишатись за кермом.


Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції)», відповідно до якого за керування авто напідпитку передбачено штраф у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.). Також таку особу буде на 1 рік позбавлено права керувати автомобілем. До внесення ж змін передбачався втричі менший штраф, а позбавлення прав могло бути застосоване лише як альтернатива.

Якщо особа протягом 2-х років повторно вчинить такі дії, їй доведеться сплатити штраф у розмірі 1200 н.м.д.г. (20400 грн.). Крім того, її позбавлять права керування транспортним засобом на 3 роки. За наступне аналогічне порушення встановлено ще суворіші санкції.

Таку ж саму відповідальність закон передбачає і для осіб, які передають керування авто тим, хто перебуває у стані сп’яніння.