Закон і Бізнес


У 2016 р. Порошенко помилував 41 ув’язненого


Фото з сайту Президента

11.07.2016 09:26
2656

За перше півріччя 2016 р. Департамент з питань помилування отримав 669 звернень про помилування 608 засуджених. Розглянуто було клопотання щодо 276 осіб, з яких Президент України помилував 41 ув’язненого, включаючи 6 іноземних громадян.


Як повідомили "ЗіБ" у прес-службі Президента, із 41 помилуваного 22-х звільнили від подальшого відбування покарання, ще 19-ом скоротили терміни відбування покарання.

Серед помилуваних – 17 жінок та 24 чоловіків. 29 помилуваних відбували покарання у вигляді позбавлення волі на термін сім та більше років. Всі помилувані, крім однієї людини, мають одну судимість.

З-поміж шістьох іноземних громадян, яких помилував Президент, були громадяни Індії, Узбекистану та четверо громадян Російської Федерації. Трьох помилуваних росіян та громадянина України обміняли на українських заручників у РФ.

Також відзначається, що не було знайдено достатніх підстав для задоволення клопотань про помилування 234 осіб. Це клопотання щодо людей, які неодноразово були засуджені або скоїли тяжкі чи особливо тяжкі умисні злочини, або такі, що хоча і скоїли нетяжкий злочин, але фактично відбули дуже незначний термін покарання.

Окрема категорія клопотальників це особи, які були засуджені до довічного ув’язнення. Вони не можуть розраховувати на амністію та не мають права на умовно-дострокове звільнення, а для отримання права на клопотання про помилування такі особи мають відбути не менше двадцяти років покарання. Станом на червень 2016 р. з понад 70 осіб, які вже відбули такий термін, біля 40 скористались правом звернутись із клопотанням про помилування, однак помилуваних серед них поки що не було.

Якщо порівняти нинішню ситуацію з помилуванням з попередніми роками, пояснює керівник департаменту Олександр Букалов, то у 2011-2014 роках службою помилування Адміністрації Президента щорічно розглядалось понад півтори тисячі клопотань, а число фактично помилуваних осіб складало на рік від 2-х до 21-ї особи. У другому півріччі 2015 року були розглянуті клопотання 436 осіб і 47 осіб були помилувані. У першому півріччі з 276 помилувано 41 особу.

Також в Департаменті нагадують, в 2016 р. було дозволено клопотати про помилування родичам засуджених, докладніше про це тут.