Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 28 (1274). Анонс публікацій


08.07.2016 11:48
1942

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 28 (1274). 9 - 15 липня 2016 р.


Судова влада

Правники звернули увагу на суперечливу практику Вищої ради юстиції щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. В одних випадках Рада відмовляє в цьому через сплив строку давності, в інших — вносить подання про звільнення суддів за порушення присяги. Чому так відбувається, «ЗіБ» з’ясовував у секретаря секції ВРЮ з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексія Маловацького.

Зміни до Конституції передбачають створення замість Вищої ради юстиції Вищої ради правосуддя, яка стане єдиним органом притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Самі члени ВРЮ побоюються, що новий орган сприйматиметься передусім як каральний, хоча, за їх підрахунками, розгляд скарг повинен займати лише 10% робочого часу ВРП. Чи вдасться уникнути такої репутації, буде великою мірою залежати від профільного закону, опрацювання проекту якого триває в Раді з питань судової реформи. Докладніше - "Проступок і покарання".

Вирішення питання про відкриття дисциплінарної справи щодо судді Печерського райсуду м.Києва Оксани Царевич продемонструвало готовність Вищої ради юстиції пришвидшити процедуру розгляду, навіть незважаючи на заперечення. Як виявилося, колегіальний орган не проти заслухати аргументи судді, але чекати на її прихід не збирається. Деталі у матеріалі "Випробування недовірою".

Всі до єдиного представники Верховного Суду йдуть на відпочинок. Перед цим вони поділилися із журналістами думками щодо реформи, позаздрили тим, хто вже читав закон «Про судоустрій і статус суддів». Крім цього, «верховники» вважають, що представники адмін’юстиції відстають від моди, а судді ВС мають іти на конкурс через політичні ігри. Про це читайте у статті "Згори завжди видніше".

Вища рада юстиції завершила розгляд скарги на суддів Вищого господарського суду, які відмовили в поновленні строків на касаційне оскарження, хоча спершу самі ж і спровокували таке порушення. У даному випадку, наголосила Рада, було фактично обмежене право сторони на захист прав. Не виключено, що після цього рішення Ради суддям Вищого господарського суду доведеться відкоригувати свою практику і лояльніше ставитись до осіб, які припускають помилки при підготовці матеріалів. Докладніше - "Строки поновленню підлягають".

Вища кваліфікаційна комісія суддів дійшла висновку, що представниця Святошинського районного суду м.Києва Тетяна Кириленко порушила присягу, тому не може продовжувати кар’єру. Деякі члени ВККС засумнівалися, що вона керувалася законом та вчинила по совісті, коли обрала одному з учасників «євромайдану» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А от якими фактами послуговувалися самі «кваліфікаційники», рекомендувавши Вищій раді юстиції звільнити володарку мантії? Про це у статті - «Особисте зобов’язання» кваліфкомісії.

Профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроект, який доповнює Кримінальний кодекс новим положенням, передбачивши, що законники, яких підозрюють у винесенні неправосудних рішень, можуть уникнути відповідальності, якщо повідомлять, під чиїм впливом вони ухвалювали відповідний вердикт. Щоправда, експерти застерігають нардепів від поспішного ухвалення змін та вказують на цілу низку ризиків. Більше у статті "Скарга в обмін на волю".

Адвокатура

Реформа адвокатури породила дискусію в професійних колах, адже ідея надати адвокатам виключне право на представництво в судах далеко не всім правникам до вподоби. Одні не мають або часу, або коштів для цього, інших ображає сама необхідність доводити комусь свою фаховість. Та й контролери від адвокатського самоврядування сприймаються як загроза професійній незалежності. Про непорозуміння між правниками у контексті реформи, міфи і реалії сучасної адвокатури в інтерв’ю «ЗіБ» розповів заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій.

5 липня слідчі Національного антикорупційного бюро провели 21 обшук, серед яких 8 — у приміщеннях та автомобілях, що належать чи використовуються адвокатами. Причому у відомстві пообіцяли на цьому не зупинятися, а правників закликали не ховатися за адвокатськими свідоцтвами. У тому, як це кореспондується з гарантіями адвокатської діяльності, розбирався «ЗіБ». Більше у статті "Коли свідоцтво не захистить".

Судова практика

Протягом 2014—2015 років Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області розглянуто 5 справ у спорах щодо визнання недійсними договорів оренди землі. У двох випадках були подані заяви про залишення позовів без розгляду, які задоволені судом. З огляду на наявність багатьох проблемних питань, які потрібно узагальнити, дослідити та виробити єдину позицію щодо їх розв’язання, а також у зв’язку з останніми змінами в законодавстві, постанова Пленуму Верховного Суду «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» від 6.11.2009 №9 без сумніву потребує змін та ширшого висвітлення досліджуваної проблематики.

Над цим питанням у статті "Як не зачепити інтересів орендодавця?" роздумує Віра Коломійцева, суддя Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області.

Попри мораторій на проведення перевірок, податківці обходять заборону, отримуючи дозвіл на такі дії в слідчого судді. Тому бізнес, як і раніше, потерпає від надмірної уваги фіскалів. Платники податків звертаються до суду, але і там практика неоднорідна. До того ж останнім часом Верховний Суд змінив свою позицію щодо низки важливих питань. Про те, як ефективно захистити себе в суді й отримати очікуваний результат, платникам розповідають самі законники і практикуючі юристи. Докладніше про це у матеріалі "Блукаючий компас".

Соцвиплати

Народні депутати намагаються переконати Конституційний Суд, що скасування положення закону, яке визначало чітку дату виплати коштів переселенцям із зони проведення АТО і громадянам, які залишаються на непідконтрольній території, суперечить Основному Закону. Разом з тим, як констатують експерти, в практичному аспекті для громадян мало що зміниться, незалежно від ухваленого рішення. Детальніше у матеріалі "Гарантії невиконання".

Закон і Бізнес