Закон і Бізнес


Доведи, що спав

Американська компанія доплачує працівникам за нічний відпочинок


№28 (1274) 09.07—15.07.2016
Девід Силверберг, Бі-Бі-Сі
4252

Працівники страхової групи Aetna можуть заробити $25 за кожні 20 ночей, протягом яких вони спали по сім годин або більше. Максимальний розмір річної премії тим, хто виспався, становить $300.


Американська фірма пішла на такий крок, вивчивши результати досліджень про вплив недосипу на працездатність і ефективність. Корпоративна програма, що заохочує працівників, котрі висипаються, вперше була запущена в 2009 році. 2015-го в ній взяла участь приблизно половина з 25 тис. співробітників компанії.

Працівники можуть записувати свідчення свого сну автоматично за допомогою наручних браслетів, які дистанційно підключаються до комп’ютерів, або вручну враховувати, скільки вони спали щоночі.

Віце-президент корпоративних програм Кей Муні говорить, що вони хотіли б заохочувати співробітників, котрі ведуть здоровий спосіб життя. І програма заохочення сну — тільки один із прикладів. Співробітники також отримують бонуси, якщо вони займаються фітнесом.

Результати відразу кількох досліджень говорять про те, що нестача сну може істотно вплинути на працездатність.

Тільки у США середньостатистичний працівник у рік втрачає 11,3 робочих днів ($2280 в грошовому виразі) через нестачу сну, йдеться в звіті Американської академії медицини сну за 2011 рік. За підрахунками дослідників, це веде до щорічних втрат у $63,2 млрд для економіки США.

А дослідження Rand Corporation говорить про те, що «співробітники, котрі спали менше 7—8 годин на добу, втрачали продуктивність сильніше, ніж ті, хто спав більше 8 годин на добу».