Закон і Бізнес


Хто на що вчився


№28 (1274) 09.07—15.07.2016
3475

Поліція заарештувала відмінницю, засумнівавшись у достовірності її оцінок. Під час телеінтерв’ю дівчина не змогла вимовити по буквах назву предмету, з якого у неї стояв найвищий бал.


В Індії відмінницю заарештували після того, як вона не змогла правильно написати назву предмету, з якого спеціалізувалася. Перші підозри відносно 17-річної Рубі Рой зі штату Біхар, котра закінчила школу з відмінними оцінками, у поліції виникли після інтерв’ю, взятого кореспондентом одного з індійських телеканалів. Дівчина не змогла правильно вимовити по буквах назву предмету political science, з якого у неї стояла відмінна оцінка в атестаті, й припустила, що це «щось пов’язане з кулінарією».

Інтерв’ю викликало великий скандал, і Рубі направили на переекзаменування. Як завдання їй пропонувалося написати есе про життя і творчий шлях знаменитого індійського поета і філософа XVI—XVII століть Тулсидаса. У результаті есе Рубі Рой складалося з однієї фрази: «Тулсидас джі, пранам» («Шановний Тулсидас, здрастуйте»). Після цього поліція заарештувала дівчину і ще 17 осіб, яких підозрюють в участі в корупційних схемах, завдяки яким школярі обманним шляхом отримували високі оцінки.

Минулого року влада і поліція штату Біхар уже були в епіцентрі скандалу через корупцію на іспитах. Тоді заарештували десятки поліцейських, чиновників і батьків учнів. Проте в 2016 році спалахнув новий скандал — виявилося, що за місяць до випускних випробувань були викрадені папери із завданнями. В результаті іспити для 170 тис. учнів були перенесені на кілька тижнів.