Закон і Бізнес


«Гавкіт» про допомогу

Собака — друг людини, а не об’єкт злочину


№27 (1273) 04.07—08.07.2016
3536

В Англії збільшується кількість крадіжок собак. Злочинців, які хочуть розбагатіти на незаконному розведенні породистих вихованців, не лякає навіть загроза потрапити за грати на строк до 7 років. Суспільство обурене і вимагає посилити покарання.


З початку 2013 року в поліцію Англії і Уельсу надійшло більш як 5 тис. повідомлень про крадіжку собак. За два роки кількість подібних злочинів зросла на 22,6%, про що свідчать дані, проаналізовані Бі-Бі-Сі. При цьому найчастіше крадуть стафордширських бультер’єрів, французьких бульдогів і мопсів.

Як пише видання, зловмисники часто крадуть собак для незаконного розведення. Ветеринар Луїз Марш зазначає, що за щеня британського бульдога можна отримати 1,8 тис. фунтів.

У Британії закон зобов’язує чипувати собак, але, в той самий час, ветеринари не зобов’язані перевіряти наявність чипів у тварин, яких приводять до них на лікування. У результаті багато собак числяться зниклими, доки хто-небудь не здогадається перевірити чип.

Активісти, які допомагають шукати зниклих тварин, виступають за обов’язкове сканування всіх собак, які проходять через руки ветеринарів, влади і рятувальників. Член парламенту Гарет Джонсон також закликав владу звернути увагу на зрослу кількість крадіжок собак. Він вважає за необхідне виділити крадіжку домашніх тварин в окремий вид злочинів.

Як заявили в місцевому Міністерстві юстиції, влада розуміє, що втрата вихованця завдає емоційних страждань його власникові. При цьому максимальне покарання за крадіжку тварин становить 7 років позбавлення волі. І змінювати це покарання поки що не планується, додали у відомстві.