Закон і Бізнес


Апокаліптичний сценарій: судова реформа знищить першу інстанцію


24.06.2016 13:35
23768

Якщо суддів-п'ятирічок нові судові закони направлять на черговий конкурс і вони відповідно втратять повноваження, в судах першої інстанції нікому буде здійснювати правосуддя.


На це під час Одеського міжнародного судового форуму звернула увагу одна з таких суддів-пятирічок, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Зокрема відзначається, що за такої реформи в судах на місцях залишаться лише судді, обрані безстроково, та ті з них, хто немає достатнього стажу для звільнення у відставку.

Зауважимо, нестача кадрів в судах спостерігається вже зараз - частина суддів звільняється, а інші їхні колеги не мають повноважень.

Попри такі невтішні прогнози, член ВККС Станіслав Щотка налаштований більш оптимістично: «Комісія послідовно відстоює позицію, що ці судді мають бути проголосовані. Однак, якщо такий апокаліптичний сценарій буде реалізовано, у держави не буде іншого вибору як зреагувати».

Окрім того, планується, що конкурси за новою процедурою до ВС та судів першої інстанції проходитимуть не почергово, а паралельно. Як зауважує С.Щотка, зараз є матеріально-технічна проблема - відсутність приміщень, медіа- класів тощо. Втім, вже відбуваються переговори з ДСАУ з цього приводу.

Нагадуємо, новий закон про судоустрій як і зміни до Конституції, досі не підписані П. Порошенком. З огляду на це слід відзначити, що нещодавно у ВР обіцяли повести так званий суддівський день. Можливо, саме тоді будуть вирішені кадрові питання.

Закон і Бізнес