Закон і Бізнес


У ВС попередили про загрози, пов'язані з його реорганізацією


24.06.2016 11:27
3077

Створення оновленого Верховного Суду за новим законом про судоустрій, зокрема передбачений законом строк у 6 місяців, може створити проблеми у забезпеченні організаційної єдності та узгодженості правових підходів.


Про це зазначив суддя ВСУ Олександр Прокопенко час Одеського міжнародного судового форуму, який проходить сьогодні, передає кореспонднент «ЗіБ».

По суті мова йде про створення під дахом ВС 4 автономних судів - власне Верховного Суду та існуючих наразі в Україні вищих спеціалізованих судів.

За новим законом про судоустрій (який поки не підписаний П.Порошенком), оновлений ВС розпочне роботу за умови призначення 65 суддів, обраних за умовами конкурсу, передбаченого цим законом. Саме це, за словами О.Прокопенка, може заблокувати роботу судової інстанції. Окрім того, за той час поки триватиме процес реорганізації може накопичитись значна кількість справ, що в свою чергу призведе до порушення прав громадян.

Сумнівним для судді ВСУ видається і створення таких вищих спеціалізованих судів як антикорупційний та суд з питань з інтелектуальної власності. Зокрема, що стосується останнього, то у 2014-2015 роках було розглянуто близько 470 справ цієї категорії, зауважує О.Прокопенко.