Закон і Бізнес


Відвід в адмінпорядку


№26 (1272) 25.06—03.07.2016
19884

Прописати у процесуальному законодавстві, в яких випадках в адміністративному процесі суддя має взяти самовідвід, пропонують нардепи. Наразі, зазначають вони, це питання не регулюється.


Відповідні пропозиції містяться в законопроекті «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження у цьому Кодексі інституту відводу судді, суду та інших учасників процесу)» (№4814). Як пояснює ініціатор змін, народний депутат Юрій Македон (фракція ПП «Блок Петра Порошенка»), розуміння необхідності ухвалення новацій виникло після вивчення низки питань, пов’язаних із процесуальними правами людини в судовому засіданні.

Проектом пропонується додати до КпАП нову статтю, визначивши обставини, що виключають участь судді у справі про адміністративні правопорушення.

Серед них пропонується встановити такі: якщо суддя є особою, яку притягають до відповідальності, або її близьким родичем, брав участь у розгляді як свідок, особисто зацікавлений у результаті розгляду справи.

Крім цього ініціативою пропонується передбачити підстави відводу захисника, представника, законного представника сторони, а також спеціаліста, перекладача та експерта.

Проект передбачає, що відвід судді розглядатиме хтось із його колег, а відвід іншим учасникам процесу — той суддя, який розглядає справу.