Закон і Бізнес


До великих не дотягли

«Галеон» з автобуса: об’єкт мистецтва або просто декорація?


№26 (1272) 25.06—03.07.2016
3990

Американська Феміда визначила, чим є стародавній корабель, зроблений із старого шкільного автобуса. Федеральний апеляційний суд США не визнав копію іспанського галеона ХVI століття «La Contessa» об’єктом «образотворчого мистецтва».


За даними Reuters, в 2002 році двоє американців Саймон Шеффінс і Грегорі Джонс створили для щорічного фестивалю сучасного мистецтва Burning Man, який проходить у штаті Невада, копію іспанського корабля «La Contessa». Основою для цього арт-об’єкта став старий шкільний автобус, до якого були прикріплені корпус, щогла і палуба. Впродовж декількох років цей «корабель» використовувався для пересування учасників фестивалю, а також був як сцена або ігрова для дітей.

Проте пізніше організатори заходу заборонили використовувати «галеон», визнавши, що пересування ним становить небезпеку, а можливі ризики від управління цим транспортом «переважують візуальний внесок, який він вніс». В результаті «корабель» був перевезений на земельну ділянку, яка належить місцевій мешканці. Але згодом новий господар ділянки Майкл Стюарт спалив автобус.

Після цього С.Шеффінс і Г.Джонс подали до суду позов, звинувативши М.Стюарта в неправомірному привласненні майна. Позивачі намагалися довести в суді, що «La Contessa» є об’єктом образотворчого мистецтва і тому його має захищати закон про образотворчі мистецтва.

За даними Courthouse News, окружний суд присяжних відхилив скаргу. М.Стюарт у свою чергу запропонував їм врегулювати суперечку, проте позивачі не прийняли умови і подали апеляцію. Дев’ятий апеляційний суд США також виніс ухвалу не на користь заявників, ухваливши, що копія галеона є об’єктом «декоративно-прикладного мистецтва» і не підпадає під дію закону.