Закон і Бізнес


В Україні хочуть скасувати норми щодо госпіталізації недієздатних


21.06.2016 11:43
2610

Визнане неконституційним положення згідно з яким особа, визнана недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна, пропонують виключити з Закону про психіатричну допомогу.


Це передбачено законопроектом №4449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги", який комітет ВР з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу.

Зауважимо, вже згадане положення Закону про психіатричну допомогу було визнане неконституційним рішенням КСУ від 1 червня 2016 р. Як відзначала омбудмен, яка ініціювала питання щодо конституційності цієї норми, госпіталізація недієздатної особи без її згоди у випадку, коли вона не може за станом здоров᾿я дати таку згоду, до психіатричного закладу, з якого вона не може у будь-який момент вийти за власним бажанням, прирівнюється до позбавлення свободи, оскільки таку особу тримають в обмеженому просторі протягом тривалого часу за відсутності її згоди.

Як пояснили "ЗіБ" у прес-службі ВР, проект спрямований на дестигматизацію сприйняття суспільством психіатричної допомоги та врегулювання низки проблемних питань.

Все це повинно не лише поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров’я до правосуддя, а й попередити випадки нелюдського поводження з недієздатними особами (стерилізація без згоди особи) та покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим.

Проектом пропонується запровадити поняття закладу з надання психіатричної допомоги, закладу соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади та навчального закладу для спеціального навчання (загальноосвітня санаторна школа-інтернат, інші загальноосвітні навчальні заклади, що забезпечують реалізацію права дітей, які страждають на психічні розлади, на загальну середню освіту).

Законопроектом також пропонується виключити наступні норми щодо:

- проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу;

- стерилізації недієздатної фізичної особи за наявності медичних показань за згодою її опікуна.

Окрім того, передбачені і зміни до КПК та КК, зокрема, визначено, що розгляд питання про зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися за заявою самої особи, до якої вони застосовуються, не частіше ніж один раз на 6 місяців.