Закон і Бізнес


Депутати пропонують скасувати "партійну диктатуру"


17.06.2016 16:33
3413

За кілька днів після опублікування рішення Венеціанської комісії, в якому було розкритиковано норми Закону про "партійну диктатуру", у Верховній Раді України група депутатів зареєструвала проект про скасування норм, запроваджених цим Законом.


Відповідний законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо відновлення принципу законного очікування" №4832 було зареєстровано 16 червня.

Мова йде про Закон згідно з яким партія, яка висувала кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, що взяла участь у розподілі депутатських мандатів, може прийняти рішення про виключення кандидата у депутати, який за підсумками результатів виборів вважається необраним, зі свого виборчого списку у будь-який час після дня виборів до прийняття рішення ЦВК про визнання його обраним.

Таке рішення приймається відповідно до статуту партії з’їздом (зборами, конференцією) партії, який може бути проведений тільки після складення присяги депутатами, обраними на чергових або позачергових виборах. 

Саме ці норми, якими вже встигли скористатись в українському парламенті, автори проекту і пропонують вилучити з тексту Закону про вибори народних депутатів. Натомість в перехідних положеннях вони визначають, що ЦВК визнає обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати у виборчому списку відповідної партії, в редакції, затвердженій до дня голосування, тобто до 26 жовтня 2014 року.

Як пояснюють свою позицію депутати, Законом передбачено, що виборець у виборчому бюлетені для голосування у робить позначку, що засвідчує його волевиявлення. "Тим самим презюмується, що виборець під час голосування підтримує весь список кандидатів від політичної партії саме у тому вигляді, як він був зареєстрований у Центральній виборчій комісії та опублікований в офіційних виданнях, розміщений на стендах в приміщенні для голосування тощо", - йдеться у пояснювальній записці.

То ж, на думку депутатів, є підстави вважати, що виборці схвалили й підтримали цей список саме у тому вигляді, який він мав на момент голосування. Тому після оголошення результатів виборів політична партія не може на власний розсуд вносити зміни до списку кандидатів, який було підтримано виборцями під час голосування, оскільки це означатиме, що партія фактично змінює рішення, прийняте виборцями.

Нагадаємо, ВК назвала норми Закону порушенням міжнародних стандартів та відзначила, що подібні норми слід прибрати.

Закон і Бізнес