Закон і Бізнес


Про корпоративні відносини


№25 (1271) 18.06—24.06.2016
4725

В постанові від 1.06.2016, ухваленій у справі №6-1786цс15, Верховний Суд висловив правову позицію щодо підвідомчості справ, які виникають з корпоративних відносин. Рішення у відповідних справах, котрі ухвалені до вступу в силу закону №483-V і не набрали чинності, можуть бути оскаржені до апеляційного господарського суду за місцезнаходженням господарського товариства.


Відповідно до пп.1, 4, 41 ст.12 Господарського процесуального кодексу господарським судам підвідомчі справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні та виконанні господарських договорів. При цьому ст.12 ГПК було доповнено п.4 щодо підвідомчості господарським судам справ, що виникають з корпоративних відносин, згідно із законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів» від 15.12.2006 №483-V, який набрав чинності 29.12.2006.

Згідно з п.2 розд.ІІ «Прикінцеві положення» закону №483-V після набрання чинності цим законом заяви і скарги у справах, передбачених абз.1 п.1 та п.4 ч.1 ст.12 ГПК, в яких не відкрито провадження, розглядаються господарським судом у порядку, визначеному ГПК.

Установивши, що спір у справі, яка переглядається, пов’язаний з корпоративними відносинами та що позов пред’явлено до набрання чинності законом №483-V, суд першої інстанції дійшов обгрунтованого висновку про те, що справа повинна розглядатися судом загальної юрисдикції в порядку Цивільного процесуального кодексу.

Відповідно до п.3 розд.ІІ «Прикінцеві положення» закону №483-V рішення у справах, передбачених п.2 цих положень, які ухвалені до набрання чинності вказаним актом і не набрали законної сили, можуть бути оскаржені до апеляційного господарського суду за місцезнаходженням господарського товариства в порядку, встановленому ГПК, і в строки, визначені процесуальним законом, за правилами якого була розглянута справа чи постановлено рішення суду першої інстанції.

У справі, яка переглядається, рішення суду першої інстанції було ухвалене 8.05.2013, після набрання чинності цим законом, отже, це рішення могло бути оскаржене до апеляційного господарського суду за місцезнаходженням господарського товариства в порядку, встановленому ГПК.