Закон і Бізнес


Оцінювання за системою


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
4375

Рада суддів України рекомендувала сформувати показники роботи судів та опублікувати їх на своїх веб-сайтах. Про це йде мова у рішенні РСУ від 12 травня 2016 року №35, текст якого публікує "Закон і Бізнес".


Рада суддів України

Рішення

12 травня 2016 року м.Київ №35

Про реалізацію «Системи оцінювання роботи суду»

Стратегія розвитку судової системи в Україні на 2015—2020 роки, яку Рада суддів затвердила 11.12.2014, передбачає розробку «системи вимірювання ефективності судової системи, механізмів її застосування через чітку та прозору політику забезпечення якості судочинства та стандарти ефективності».

Враховуючи досвід розробки та тестування в українських судах проекту «Система оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи», рекомендації та вказівки ЄКЕП, а також відповідні положення Стратегічного плану розвитку судової влади на 2013—2015 роки та Стратегії розвитку судової системи в Україні на 2015—2020 роки, РСУ взяла за основу проект «Система оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи» (рішення РСУ від 5.02.2015).

В подальшому РСУ затвердила рамкову систему оцінювання роботи суду в Україні з остаточною назвою «Система оцінювання роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи» (СОРС) та рекомендувала судам застосовувати СОРС для оцінювання роботи суду як в повному обсязі, так і окремих модулів СОРС в залежності від управлінської мети та завдань, спрямованих на вдосконалення роботи суду. РСУ також затвердила перелік базових показників роботи суду, які підлягають застосуванню з метою аналізу їх діяльності щопівроку та щороку всіма судами з опублікуванням цих показників на веб-сайтах відповідних судів:

• кількість та відсоток справ та матеріалів, загальний термін проходження яких триває понад один рік;

• відсоток розгляду справ, який обчислюється за формулою, рекомендованою Європейською комісією з питань ефективності правосуддя (ЄКЕП): кількість розглянутих справ та матеріалів за звітний період поділена на кількість нових справ та матеріалів, що надійшли за звітний період та помножена на 100%;

• середня кількість розглянутих справ на одного суддю;

• середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю;

• середня тривалість розгляду справи (днів);

• проведення опитувань громадян-учасників судових проваджень щодо їх задоволеності роботою суду;

• публікація результатів опитувань громадян-учасників судових проваджень на веб-сторінці суду;

• рівень задоволеності роботою суду учасниками судового розгляду за результатами опитування, що проводяться за уніфікованою методологією. Застосування перерахованих показників має досить вагоме практичне значення.

На виконання рішення РСУ від 5.02.2015 №5 в Апеляційному суді Харківської області в рамках проекту «Система оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи» проведено опитування та результати оцінювання роботи суду 11.03.2016 направлено до РСУ.

Вивчення результатів опитування в Апеляційному суді Харківської області показало правильний методологічний підхід і може слугувати для судів прикладом реалізації на практиці системи оцінювання роботи суду.

Заслухавши інформацію члена РСУ — голови Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Алейнікова Г.І., відповідно до ст.113, ч.5 ст.127 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16.09.2010 (із подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Інформацію члена РСУ — голови Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Алейнікова Г.І. взяти до відома.

2. Результати оцінювання роботи суду в Апеляційному суді Харківської області в рамках проекту «Система оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи» направити в суди загальної юрисдикції як приклад застосування системи оцінювання роботи суду при проведенні оцінювання роботи суду.

3. Запропонувати головам судів загальної юрисдикції в рамках реалізації системи оцінювання роботи суду до 1.10.2016 провести опитування, сформувати показники роботи судів та опублікувати їх на веб-сайтах відповідних судів.

4. Доручити Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду узагальнити опитування та результати оцінювання роботи суду, які будуть проведені судами загальної юрисдикції в рамках проекту «Система оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи».

Голова В.СІМОНЕНКО