Закон і Бізнес


Зберегти та уніфікувати

Експерти розповіли, в якому напрямі має надалі розвиватися розгляд комерційних спорів


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
ВАЛЕРІЯ МАКСІНА, начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського апеляційного господарського суду
4235

Судді спільно з науковцями, юристами та представниками бізнесу підбили підсумки 25 років діяльності господарських судів. За їхніми словами, запровадження спеціалізації себе повністю виправдало, але деякі зміни все ж потрібні.


Львівський апеляційний господарський суд спільно з Господарським судом Львівської області провів міжнародну науково-практичну конференцію «25 років господарським судам України: шлях європейської інтеграції».

Як відзначив голова ЛАГС Борис Плотніцький, господарські суди й надалі мають бути тією ланкою, яка забезпечує здійснення ефективного, швидкого та неупередженого правосуддя в господарських справах, а реформування господарського судочинства повинно відбуватися з урахуванням національного досвіду та європейських стандартів.

Про зміни в судовій системі говорили й інші учасники круглого столу. «Очевидно, що уніфікованої світової моделі системи судів не існує. Українська модель потребує змін, але при правильно вибудованій нормативній базі, високому рівні відповідальності суддів перед своєю професією, розумінні свого призначення у розв’язанні суперечливих суспільних відносин, належній правосвідомості громадян, відновленні довіри до судової влади саме господарські суди можуть виконувати ту роль гаранта у досягненні високого рівня економічного зростання держави», — наголосив член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович.

Думку наукової спільноти висловив завідувач кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету ім. І.Франка, доктор юридичних наук, професор Володимир Коссак, який зазначив, що його колеги підтримують збереження спеціалізації судів, зокрема господарської юрисдикції, оскільки економічні відносини мають свою специфіку. Уніфікація господарського процесу з акцентом на суб’єктний склад відповідно до предмета правового регулювання, на думку науковця, допоможе розв’язати проблему розмежування юрисдикції між судами.

Голова Окружного суду міста Тарнобжега (Республіка Польща) Роберт Пелевич зупинився на нормативних проектах моделі медіації в Польщі, де після експериментального випробування медіації положення щодо неї було включене до національного законодавства, оскільки медіація є надзвичайно важливим компонентом правової системи. «Україна має всі можливості для впровадження та розвитку медіації, і хочеться сподіватися, що конференція стане ще одним кроком уперед на шляху розвитку вітчизняної медіації та зробить свій внесок у популяризацію цього ефективного способу розв’язання конфліктів, який поки що не надто поширений в Україні», — підсумував Р.Пелевич.

У свою чергу, на позитивних моментах організації роботи господарських судів зупинилися представники бізнесу. За їхніми словами, функціонування спеціалізації є запорукою якісного та оперативного судочинства, адже господарські суди гідно витримали перевірку часом.