Закон і Бізнес


Дощ із євро


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
15252

У столиці Латвії Ризі з власників майна в центрі міста стягуватимуть так званий податок на дощ. Це стане платою за очищення стічних вод.


Як повідомили латвійські ЗМІ, розмір плати залежатиме від площі території і виду покриття — трава, грунт або асфальт, а не від кількості опадів, що випали. У останньому випадку плата вища. В середньому власнику квартири в багатоповерховому будинку доведеться платити €1,5 у місяць. Наголошується, що найвища плата чекає власників автостоянок.

Як пояснила представник Rīgas ūdens Сігне Дрейєре, з частиною клієнтів договори про стягування плати за відведення дощових стічних вод були укладені і раніше, але з 1 квітня 2016 року набули чинності нові правила, що роблять це обов’язковим. Таке урядове рішення розповсюджується на всіх жителів і комерсантів, з приватної власності яких дощова вода потрапляє в загальну каналізаційну систему.

Примітно, що ідея такого збору не нова. Аналогічні податки мають намір увести в багатьох країнах ЄС. Але в більшості випадків такі проекти лише на стадії обговорення.