Закон і Бізнес


«Святе богохульство»

У бразильському суді захист почуттів вірян переважив право на творчість


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
3924

Суд у бразильському штаті Гояс заборонив художнику та скульптору Ане Гімарайс продавати твори, які в останні місяці стали її візитівкою. Мова йде про статуетки, що зображують католицьких святих в образі супергероїв і відомих персонажів поп-культури.


Вердикт став відповіддю на позов архієпархії міста Гоянія. Суддя Абіліу Айрес Нету прислухався до аргументів служителів церкви, які визнали творчість А.Гімарайс образою почуттів вірян. У випадку, якщо скульптор порушить рішення суду, їй загрожує штраф у розмірі 50 тис. реалів ($14,3 тис.).

Гіпсові статуетки, які А.Гімарайс створювала для продажу під торговою маркою «Святе богохульство», мали вигляд біблейських персонажів у костюмах супергероїв американських коміксів або знаменитостей зі світу поп-музики і мистецтва. Так, святе сімейство скульптор зобразила в костюмах Бетмена і Жінки-кішки. Деякі католицькі святі постають в образах британського музиканта Девіда Боуї або мексиканської художниці Фріди Кало. Тепер А.Гімарайс заборонено навіть розміщувати фотографії своїх творінь у соціальних мережах.

«Я ніколи не хотіла нікого образити в його вірі. Моя сім’я — католики, і їм подобається те, що я роблю, вони підтримують мене», — так 32-річна скульптор прокоментувала вердикт.

На думку судді, в цьому випадку право на свободу творчості вступило в суперечність із правом на свободу віросповідання. «І хоча вони обидва гарантовані законом рівною мірою, поза ієрархією чи пріоритетами, коли виникає такий конфлікт, повинно запанувати право на честь, гідність і приватне життя», — мовиться в рішенні Айреса Нету.

Вердикт не є остаточним і може бути оскаржений, повідомляє ТАСС.