Закон і Бізнес


Чорноземи з молотка


№22 (1268) 28.05—03.06.2016
14748

В проекті земельної реформи пропонується передбачити можливість продажу та застави прав на оренду сільгоспземлі. Це допоможе визначити реальну ціну чорноземів та надасть доступ дрібним і середнім аграріям до кредитування.


В ході земельної реформи необхідно дозволити продаж та заставу прав на оренду землі сільськогосподарського призначення. Таку думку висловив новий міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий. За його словами, подібний підхід допоможе залучити капітал та врегулювати ринок. Крім того, він додав, що кожному власнику паю важливо стати учасником процесу ціноутворення і запустити галузь. Це, у свою чергу, зніме напруження у суспільстві, пов’язане з побоюваннями, що із запуском ринку чорноземів землі будуть скуплені за копійки.

За словами Т.Кутового, можливість застави прав на оренду сільгоспземлі надасть аграріям доступ до дешевих кредитів.

Наразі МінАПК планує обговорити проект щодо ринку землі з Міністерством фінансів, після чого передати його на обговорення з громадськими організаціями та профільним парламентським комітетом. При цьому Т.Кутовий прогнозує, що документ проголосують в першому читанні у вересні, а в цілому — вже до кінця року.