Закон і Бізнес


ВАСУ проти скасування спецпенсій для суддів


23.05.2016 12:49
2859

Позбавлення спеціальної пенсії суддів та скасування спеціальної пенсії для державних службовців створює передумови до стрімкого повернення кризових явищ на кшталт дев’яностих років, коли через низький рівень зарплати та відсутність соціальних гарантій значно знизилася можливість залучення найбільш компетентних і кваліфікованих спеціалістів.


Про це йде мова у повідомленні ВАСУ, в якому суд застерігає парламент від прийняття законопроекту №4608 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій».

Відповідний лист було направлено голові Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилі Денісовій, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на ВАСУ.

Вже згаданим проектом пропонується пенсійне забезпечення суддів здійснювати на загальних засадах відповідно до Закону «Про систему пенсійного забезпечення та загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також скасувати для державних службовців «привілеї» у пенсійному забезпеченні, які передбачено розділом ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про державну службу».

Проаналізувавши ці положення проекту, у ВАСУ нагадують, що незалежність суддів забезпечується в тому числі належним матеріальним та соціальним забезпеченням судді. Окрім того, на неприпустимості і неконституційності скасування та зміни нарахування пенсій або щомісячного грошового утримання окремим категоріям громадян неодноразово наголошував Конституційний Суд України.

З висновком ВАСУ можна ознайомитись за посиланням.