Закон і Бізнес


Суд ЄС, скоріше за все, зніме санкції з Олени Лукаш


18.05.2016 15:48
2990

Європейський суд справедливості в Люксембурзі розгляне питання правомірності винесення Радою ЄС рішення про застосування та продовження санкцій щодо екс-міністра юстиції Олени Лукаш.


Інформацію про справу №T-210/16 «Lukash v Council» була опубліковано на сайті суду.

Перспективи провадження прокоментували на своїх сторінках в Facebook сама О.Лукаш, а також її представник Максим Райко.

«З урахуванням того, що ніякого майна в країнах ЄС у мене немає і не було, я впевнена, що майнові санкції Ради ЄС, засновані на недостовірній інформації Генеральної прокуратури, - це тяжке і необгрунтоване посягання на мою честь і гідність, - заявила екс- міністр. - Я стверджую, що при ухваленні рішення про санкції, були порушені обов'язки Ради ЄС обгрунтувати і мотивувати свої рішення».

Позивачем у справі виступає О.Лукаш, відповідачем - Рада ЄС, яка «була введена в оману Генеральною прокуратурою та скоїла фактичну помилку, пішовши на поводу у доморощених шукачів. Я зможу це довести», - пообіцяла позивач.

«Ця справа ми будемо представляти тією ж командою юристів, які супроводжували справу Андрія Портнова в Суді ЄС і успішно її виграли, - зазначив М.Райко. - Вважаю, що прийнявши політично мотивоване рішення про застосування санкцій до Олени Лукаш, Рада Європейського Союзу, в черговий раз сформувала правові передумови для його скасування судом, що дозволить нам незабаром, відновити порушені права Олени через європейське правосуддя».

Ймовірність перемоги Лукаш в Люксембурзі досить висока, і ось чому. Європейський суд справедливості раніше повністю задовольнив позов екс-першого заступника глави Адміністрації Президента України Андрія Портнова про незаконність дій Євросоюзу в частині введення проти нього санкцій у березні 2014 року.

«Потерпілими» від цього вердикту виявилися чиновники Євросоюзу, які взяли на віру клопотання української сторони. У квітні Європейський Союз виконав рішення Суду ЄС у справі Portnov VS EU Council: секретаріат Ради ЄС перерахував понад 15 тис. євро на рахунок А.Портнова в українському Ощадбанку. Отже, Євросоюз, який застосував міжнародні санкції, в кінцевому підсумку, сам їх і сплатив.

Закон і Бізнес