Закон і Бізнес


Самсін: Порядний суддя - гарантія незалежності судової влади


29.10.2012 15:54
1334

Сьогодні у Києві проходить друга міжнародна конференція «ВККС: Європейський курс України – реформа в дії». В конференції беруть участь керівники українські та зарубіжних судових інститутів, експерти, науковці, викладачі ВНЗ.


Як повідомляє з конференції кореспондентка «ЗіБ», голова ВККС Ігор Самсін виступив з доповіддю «ВККС: на шляху до європейських стандартів судочинства». Зокрема, він зупинився на процедурі добору кандидатів на посаду судді вперше. За його словами,  «найкращою гарантією незалежності судової влади є порядний та професійний суддя».

Він повідомив, що в 2013 році заплановано проведення третього всеукраїнського добору кандидатів на посаду судді з уведенням такої стадії добору, як спеціальна підготовка. Обсяг державного замовлення на проведення цієї підготовки в наступному році - 650 осіб.

І.Самсін розповів, що для цьогорічного добору анонімні тести вперше розроблялись за участі міжнародних експертів. Також удосконалено процедуру формування та оцінювання практичних завдань на стадії кваліфіспиту, які стали наближеними до реальних судових справ.

«Протягом двох доборів комісія забезпечує рівність умов для усіх кандидаті, а також максимальну прозорість процедури, висвітлення в ЗМІ всіх свої дій, але в той же час забезпечена необхідна конфіденційність деяких компонентів добору (зміст тестів та практичних завдань до дня проведення іспитів не знала жодна особа)», - наголосив голова ВККС.

Також він зазначив, що сьогодні найбільш болючою проблемою вітчизняного правосуддя є систематичні порушення процесуальних строків. Головна причина такої ситуації – перевантаженість суддів усіх рівнів. Але трапляються і випадки невміння суддів організувати роботу з розгляду справ та неналежне виконання ними службових обов’язків. Тому процедура дисциплінарного провадження потребує негайного вдосконалення.

Під час конференції голова вищого суду федеральної землі Нижня Саксонія (Німеччина) Герхард Кірхер розповів про процедуру відбору суддів в Німеччині та про кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посаду судді. Вони істотно відрізняються від українських. Після складення двох держіспитів, претендент у судді має пройти співбесіду в комісії, до складу якої входять представники генеральної прокуратури, міністерства юстиції і Вищого земельного суду. На співбесіді не перевіряються його знання з юриспруденції. Кандидат розповідає свою біографію, чому він захотів стати суддею. Також комісія проводить «рольову гру»: претенденту надається можливість «стати суддею» і довести комісії, що він впорається зі своїми обов’язками.

Планується, що конференція завершиться о 6-й годині і до цього часу її учасники обговорять, зокрема, питання дисциплінарної відповідальності суддів у Литві та Німеччині, морально-етичні засади судової реформи та питання кодексу суддівської етики в Україні тощо.

Закон і Бізнес