Закон і Бізнес


За яких умов адвокати можуть допомагати pro bono?


В договорі слід прописати нульвий гонорар

13.05.2016 17:14
15532

Адвокат має право надавати правову допомогу на добровільних засадах і безоплатно (Pro bono), відповідно до законодавства України на підставі договору про надання правової допомоги, в якому обов'язково має зазначатися про умови надання такої допомоги без сплати гонорару або з розміром гонорару в 0,00 гривень.


На це увагу адвокатів звертає РАУ у своєму рішенні від 23 квітня 2016 р. №118, яким затверджено роз'яснення щодо можливості надання адвокатом (адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням) правової допомоги безоплатно (Pro bono).

Оплата фактичних видатків, пов'язаних з виконанням доручення, відповідно до приписів статті 29 Правил адвокатської етики, не є гонораром адвоката і не впливає на оплатність договору про надання правової допомоги.

В рішенні також відзначається, що наразі порядок надання безоплатної правової допомоги в Україні регламентується Законом «Про безоплатну правову допомогу», який регулює лише сферу відносин з надання БПД за рахунок коштів бюджету через систему центрів з надання БПД. Водночас надання адвокатами індивідуально безоплатної правової допомоги на умовах Pro bono спеціальним законодавством в Україні не врегульовано.

Закон і Бізнес