Закон і Бізнес


В Апеляційному суді АРК відбувся черговий семінар для суддів


29.10.2012 11:46
1304

У п’ятницю, 26 жовтня 2012 року, в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим проведено навчальний семінар для суддів апеляційної та першої інстанції автономії.


На семінар прибули судді із 17 місцевих загальних судів регіону, повідомили «ЗіБ» у прес-службі Апеляційного суду АРК.

Захід мав на меті підвищення кваліфікації суддів та  стимулювання дискусії практиків щодо застосування судами процесуального законодавства, а також сприяння формуванню відповідної судової практики.

Семінар був розділений на два блоки щодо застосування судами кримінально-процесуального та цивільно-процесуального законодавства України.

На семінарі заступник голови суду Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров представив аналіз  практики застосування при вирішенні питання про звільнення від подальшого відбування покарання осіб, які захворіли на тяжку хворобу.

Користуючись нагодою, заступник голови апеляційного суду Віктор Скляров  поцікавився у суддів  про процес підготовки до роботи із новою редакцією Кримінального процесуального кодексу України.  Він  зазначив, що Апеляційним судом Автономної Республіки Крим запроваджено комплексний підхід до завчасного вивчення положень нового КПК суддями першої та апеляційної інстанції автономії.

«Наразі ми самі ретельно вивчаємо положення нового Кодексу. Щосереди у нас відбуваються навчання із суддями судових палат у кримінальних справах. Нещодавно, разом із секретарями судових палат Юрієм Трясуном та Віктором Неклесою, ми взяли участь у першому спільному семінарі для суддів, працівників правоохоронних органів та адвокатів з питань застосування нового Кримінального процесуального кодексу України. Варто зазначити, що подібні заходи дають змогу отримати більше додаткової інформації з  питань, які будуть виникати  із набранням чинності цим  Кодексом», - зазначив В.Скляров.

Натомість судді місцевих загальних судів автономії запевнили, що вивчення нового КПК проходить на належному рівні. Однак зауважили, що застосування положень Кодексу на практиці продемонструє усі результати підготовки.

Суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Любов Дяченко  звернула увагу присутніх на новели митного законодавства. Зокрема, Любов Олександрівна розповіла про особливості Кодексу у порівняні із старим.  На усі запитання суддів з цього приводу були надані чіткі на вичерпні відповіді.

Суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валентина Іващенко у своїй доповіді висвітлила аналіз практики застосування Закону України від 04.09.2008 №500-VI «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». З цього ж питання виступив і секретар судової палати з розгляду цивільних справ Роман Новіков. 

Нагадаємо, на базі Апеляційного суду Автономної Республіки Крим регулярно проводяться семінари, конференції та оперативні наради щодо вивчення та обговорення даного питання.  За ініціативи голови суду Валерія Чорнобука, у травні цього року був проведений семінар  для суддів першої та апеляційної інстанції автономії з вивчення концептуальних положень Кримінального процесуального кодексу, за участю  співавтора Кодексу, Радника Президента України Андрія Портнова.