Закон і Бізнес


Порошенко збирає пропозиції щодо деофшоризації

Президент: «Якщо український резидент не сплачує податки в Україні, це має розглядатись як ухилення від сплати податків»


19.04.2016 09:25
3123

Невдовзі Україна може приєднатись до міжнародної конвенції із забезпечення доступу України до рахунків нерезидентів. Мінфін і Державна фіскальна служба мають зробити необхідні кроки для забезпечення підписання і ратифікації такої угоди, яка забезпечить доступ українським органам влади до рахунків українських резидентів в закордонних банках.


На необхідності приєднання України до цієї угоди наголосив Президент України Петро Порошенко під час робочої наради з представниками уряду, парламенту та фіскальних органів щодо розробки  законодавчих пропозицій  у проведені деофшоризації.

«На сьогоднішній день понад 30 країн приєднались до цієї ініціативи. На моє глибоке переконання, ця інформація має бути відкрита, прозора та облікована у відповідних органах влади», - зазначив він.

Як пояснили "ЗіБ" у прес-службі Президента, наступним кроком, за словами П.Порошенка, має бути забезпечено надходження податків в Україну від діяльності компаній, незалежно від того, зареєстровані вони в Україні чи за її межами, якщо вони прямо чи опосередковано належить українському резидентові. «Якщо український резидент не сплачує податки в Україні, це має розглядатись українським законодавством як ухилення від сплати податків і має тягнути за собою відповідну відповідальність», - наголосив Президент.

П.Порошенко також наголосив на необхідності надання Комісії з питань цінних паперів та фондового ринку можливості отримувати необхідний обсяг інформації для запобігання використанню механізму для уникнення оподаткування.

До складу робочої групи з розробки законодавчих пропозицій щодо деофшоризації увійшли керівники та уповноважені представники Кабінету Міністрів, Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Державної фіскальної служби України.

Окрім того, Президент запропонував присутнім також залучити до роботи в групі іноземних аудиторів, щоб напрацювати механізми, які не призведуть до збільшення податкового тиску і допоможуть покращити мотивацію та прозорість. За словами П. Порошенка, він незабаром планує винести це питання на обговорення Національної ради реформ, щоб сформувати завдання і скоординувати дії Парламенту, Уряду та Президенту.