Закон і Бізнес


А Нідерланди проти!


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
3341

Услід за референдумом, який показав негативне ставлення голландців до підписання угоди про асоціацію України і ЄС, у Нідерландах готують ще один плебісцит. Він покликаний поставити хрест і на торговій угоді між ЄС і США.


«Наступний консультативний референдум вже чекає своєї черги. Принаймні на це сподіваються противники трансатлантичної угоди про партнерство у сфері торгівлі та інвестицій між ЄС і США», — повідомляє Financieele Dagblad.

Попри те що договір про трансатлантичне партнерство тільки обговорюється, активісти вже зібрали 67 тис. підписів на підтримку голосування. Вони вважають, що угода становить загрозу демократії, соціальній і продуктовій безпеці, а також захисту тварин.

На згадану угоду поширюється дія закону про консультативні референдуми, оскільки для вступу його в силу потрібна ратифікація парламентами всіх країн Євросоюзу.

Трансатлантичне торгове та інвестиційне партнерство має на меті створення зони вільної торгівлі між США та ЄС. Проте багато жителів ЄС налаштовані проти цієї угоди. Так, 9 грудня 2014 року вони передали в Єврокомісію петицію, під якою підписалися 1,1 млн чоловік.

Що стосується голландців, то, на думку експертів, основною причиною того, що вони можуть сказати «ні» й під час цього плебісциту, є бажання протистояти диктату загальноєвропейської бюрократії. Як, наприклад, у випадку з Україною, коли підписану угоду «спустили» з Брюсселя для виконання урядами країн — членів ЄС.