Закон і Бізнес


Що правники говорять про реформування адвокатури?


Фото з сайту АПУ

15.04.2016 18:41
2740

Необхідно піти далі у розвитку положень закону, що регулюють статус помічника адвоката. Зокрема, європейська практика передбачає можливість притягнення помічника адвоката до дисциплінарної відповідальності. Такий підхід варто і запровадити і в Україні, передбачивши окрему систему дисциплінарних санкцій, які могли б застосовуватись до помічників.


Такі пропозиції були оголошені  на черговому професійному обговоренні проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», розробленого у межах Ради з питань судової реформи, яке відбулося у Львові 14 квітня.

Як повідомили "ЗіБ" у АПУ , презентуючи основні положення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Денис Бугай, Президент АПУ, член робочої групи з реформування адвокатури при Раді з питань судової реформи при Президентові України, навів позитивні зміни, які пропонуються проектом, а також положення, які потребують доопрацювання.

Учасники круглого столу мали нагоду висловити свою думку з ключових розділів проекту, зокрема, професійні права та гарантії адвокатів, вступ та доступ до професії адвоката, виключне право на представництво в судах, підходи до організації адвокатського самоврядування, а також очікувані зміни у дисциплінарній відповідальності адвокатів.

Європейський досвід правового регулювання адвокатури та організації адвокатського самоврядування представили експерти Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції Україні» Ритіс Йокубаускас та Оксана Цимбрівська. «Дуже важливо приділити увагу всім елементам запропонованої концепції виключного права на представництво в судах, а особливо так званій моделі «адвоката - державного службовця». Остання не базується на жодному європейському досвіді, тому варто замислитися чи варто Україні експериментувати з даного питання», - переконана О.Цимбрівська.

 «Якщо ми кажемо що треба мати магістерську освіту, то це треба для того, щоб стажуватись та стати адвокатом, але, для того, щоб бути помічником адвоката, отримати якийсь досвід, звички, усе, що потрібно для того, щоб в подальшому розвивати свою юридичну діяльність, думаю, бакалавра достатньо», - висловився адвокат Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin&Partners з приводу кваліфікації помічника адвоката.

«На попередніх заходах питання дисциплінарної відповідальності більше турбували членів дисциплінарних органів. Однак, іншим адвокатам необхідно не менш прискіпливо аналізувати пропозиції змін й до цього розділу закону», - зазначив Микита Нуралін, член Ради Відділення АПУ у м. Києві, адвокат VB PARTNERS.

«Думаю, що в результаті реформи адвокатури, яка відбулася, ми отримали не стільки посилення гарантій діяльності адвоката та підвищення його статусу, а скоріше «міністерство адвокатури». Наше завдання зараз мало би бути, на мою скромну думку: робота у напрямку посилення гарантій і статусу адвоката з одночасною дебюрократизацією нашої самоврядної організації», - висловив свою думку Андрій Гринчук, адвокат, керуючий партнер АО «Юридична фірма «Гринчук та партнери».