Закон і Бізнес


Говорить Феміда

Найбільше спікерів обрано на Дніпропетровщині й Харківщині, найменше — на Рівненщині й Буковині


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
14186

Як відомо, рік тому Рада суддів схвалила рекомендації міжнародної конференції «Зміцнення довіри до судової гілки влади через покращення комунікації», яка радила обрати в кожному суді одного суддю-спікера. Як же відбувається впровадження цієї новели для вітчизняної Феміди?


На минулому тижні прес-центром судової влади опрацьовано інформацію з усіх судів України щодо виконання цих рекомендацій. Так, станом на 6.04.2016 загалом 730 суддів опановують новий для себе формат роботи — забезпечення відкритості судової влади, комунікація зі ЗМІ та громадськістю тощо. Тобто в середньому на кожну установу припадає один суддя-спікер.

Утім, як можна побачити з таблиці, не всі суди впоралися із завданням та обрали тих, хто відповідатиме за зовнішнє спілкування. Найпоширенішою підставою, що унеможливила виконання рішення РСУ, стала відсутність у багатьох суддів повноважень чи взагалі наявність в установі лише одного судді. Через це станом на 6.04.2016 у 59 судах спікерів не обрано взагалі.

Найбільша кількість суддів-спікерів зафіксована на Дніпропетровщині й Харківщині — 47, найменша — на Рівненщині й Буковині — 18. Звісно, таким цифрам є об’єктивне пояснення — чисельність установ у області.

З другого боку, не обрано спікерів у апеляційних загальних судах Миколаївської та Рівненської областей. Причому в останній цей рівень взагалі не представлений. А повний комплект на апеляційному рівні всіх трьох видів юрисдикції обрано тільки в Київській та Харківській областях.

На касаційному рівні, за даними прес-центру, обрано 4 судді-спікера. При цьому раніше повідомлялося, що у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ таких двоє, а у Вищому господарському троє. Щоправда, віднайти на їхніх сайтах інформацію про те, хто саме відповідає за комунікацію зі ЗМІ та громадськістю, майже неможливо.

У Вищому адміністративному суді з виконанням рекомендацій РСУ не квапляться. До речі, як і в апеляційних адмінсудах Донецької, Львівської та Одеської областей. А Верховний Суд визначив одразу 8-х спікерів один від кожної палати. З урахуванням ВС кількість «комунікаторів» у судовій системі сягає 738.

Водночас протягом минулого року за ініціативою РСУ та за участю працівників прес-центру судової влади проведено низку тренінгів для спікерів. За відгуками їхніх учасників, такі навчання стали в пригоді, а отримані навички та знання знайшли свою практичну реалізацію у повсякденній роботі. Як повідомили «ЗіБ» у прес-центрі судової влади, подібні тренінги планується проводити і в подальшому.

Втім, лише поодинокі суди активно поширюють інформацію про свою діяльність. Хоча зрозуміло, що для підвищення довіри до вітчизняної Феміди потрібно не тільки очікувати на пропозиції стосовно інтерв’ю чи запити, а й просувати власні досягнення у профільних засобах масової інформації. Тоді співпраця зі ЗМІ буде і кориснішою, і ефективнішою.

Кількість суддів-спікерів у областях можливо переглянути тут.