Закон і Бізнес


Засоби ефективної взаємодії

Налагодження діалогу з громадськістю — крок до відновлення довіри


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
СЕРГІЙ СТАСЮК, заступник голови Господарського суду м.Києва, кандидат юридичних наук
4526

Становлення незалежної судової системи в Україні неможливе без довіри громадян до судових процесів і рішень, без підтримки громадськості, що сприятиме виробленню ефективного зв’язку між державою та суспільством. Тож суддя повинен не тільки здійснювати правосуддя як основну функцію, покладену на нього законом, а й вживати розумні заходи для збереження та розширення своїх знань, вдосконалення практичного досвіду та особистих якостей, необхідних для належного виконання обов’язків.


Господарський суд м.Києва не тільки здійснює систематичне узагальнення судової практики вищих інстанцій з метою виявлення та зменшення кількості скасованих рішень, ай проводить діалоги (дискусії) з представниками суб’єктів приватного права із залученням спеціалістів та експертів, предметом яких є аналіз та опрацювання колізій норм права та шляхи їх усунення. Проте особливої уваги потребує пошук форм і методів взаємодії суддів і громадськості, що здатні забезпечити комунікаційні відносини між державою та її громадянами, а в кінцевому результаті — сприяти підвищенню авторитету та довіри до судової влади.

Коли стоїть питання про вибір засобів взаємодії, слід звернути увагу на те, що одним із ефективних механізмів, спрямованих на вивчення дискусійних питань та досягнення консенсусу, є відкрите обговорення, зокрема у форматі «круглого столу».

За останні роки доброю традицією стало проведення тематичних відкритих обговорень у стінах Господарського суду м.Києва.

Так, 24 червня 2015 року відбувся круглий стіл на тему «Проблемні питання у сфері земельного законодавства». Захід було організовано з метою реалізації принципу відкритості діяльності суду, налагодження діалогу між судами та суб’єктами господарювання, забезпечення єдності практики застосування земельного законодавства. У засіданні взяли участь судді, представники наукової спільноти, депутати Київської міської ради, представники Мінагрополітики, Державного агентства рибного господарства, юридичних компаній та засобів масової інформації.

Під час роботи круглого столу, який проходив у форматі «запитання — обговорення» та «запитання — відповідь», доповідачі розкрили основні проблеми, що виникають під час вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням господарськими судами земельного законодавства.

7 жовтня 2015 року відбувся круглий стіл на тему «Практика призначення та проведення судової експертизи при вирішенні спорів, що пов’язані із захистом прав інтелектуальної власності». Він був присвячений комплексному аналізу актуальних проблем, які виникають при призначенні та проведенні судової експертизи у вирішенні спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності, погодженню напрямів щодо їх вирішення та напрацюванню єдиної судової практики у цій сфері. Участь у заході взяли судді, науковці, представники Державної служби інтелектуальної власності, української групи Міжнародної асоціації з охорони інтелектуальної власності, Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, Українського інституту інтелектуальної власності «Укрпатент», експерти та представники провідних юридичних фірм та засобів масової інформації.

Для обговорення колізійних питань у сфері страхування заплановано круглий стіл «Проблемні питання судової практики при вирішенні спорів, що пов’язані із страхуванням цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та шляхи їх вирішення», що відбудеться у приміщенні Господарського суду м.Києва 24 травня 2016 року. До участі у роботі заходу запрошено суддів, науковців, представників страхових компаній, Моторного (транспортного) страхового бюро України, експертів та фахівців у сфері страхування.

Проведення круглих столів у суді є позитивною практикою побудови правового діалогу не тільки між суддями, а й між суспільством та судовою системою, що відіграє важливу роль у відновленні довіри до вітчизняної Феміди. Також судді Господарського суду м.Києва беруть активну участь в українських та міжнародних конференціях, тематичних лекціях, семінарах тощо.

Крім того, важливим, на мою думку, є співпраця з учнями та студентами. Зокрема, для популяризації роботи в суді, задля їх ознайомлення із діяльністю суду першої інстанції, специфікою роботи держслужбовця, набуття громадянами необхідного рівня правових знань та формування у них поваги до права, а також виховання майбутніх високопрофесійних кадрів.

Тому в Господарському суді м.Києва було проведено дні відкритих дверей, учасниками яких стали учні 10—11 класів Фінансово-правового ліцею та Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету ім.Т.Шевченка.

Такі заходи заплановано проводити на постійній основі. Зокрема, всі охочі можуть відвідати наш суд з нагоди 25-ї річниці створення системи господарських судів України.

Безумовно, планування заходів здійснюється з урахуванням результатів опитування щодо оцінки якості роботи суду, яке проводиться серед відвідувачів установи та відвідувачів офіційної сторінки Господарського суду м.Києва у Фейсбуку.

Так, для визначення рівня довіри громадськості, оцінки якості та ефективності роботи у період з 30.06.2015 до 7.07.2015 відбулося анонімне опитування гостей Господарського суду м.Києва.

72% опитаних задоволені реалізацією їхніх процесуальних прав. Більшість респондентів (70%) довіряють суду, в якому розглядається їхня справа. В цілому оцінку «добре» судовому процесу поставили 60% респондентів. Причому цей показник збільшився вдвічі порівняно з минулим роком.

Також громадянам пропонувалося залишити свої побажання та пропозиції щодо покращення організації роботи установи. Висловлені зауваження беруться до уваги та поступово реалізуються. Зокрема, на території суду облаштовано додаткові місця для зручного перебування відвідувачів, розміщені додаткові інформаційні вказівники в приміщеннях.

Підсумки проведеного анкетування свідчать про поліпшення організації роботи та підвищення рівня довіри до суду з боку громадян.

Отже, судді не тільки готові до діалогу (в межах вимог закону), а й прагнуть до розвитку правової культури населення нашої держави, що приведе до виходу на новий рівень суспільних відносин, глибшого розуміння громадянами як повноти своїх прав, так і меж захисту своїх інтересів.

Як показує світовий досвід, висока правова культура суспільства формує «правову інтелігентність особи», яка в подальшому має наслідком розвиток громадянського суспільства та створення справжньої правової держави, що і є нашою основною метою.